Kroz čitavu povijest ljudske su različitosti, bilo one koje se tiču forme ili one koje se tiču sadržaja, bile poprište raznih osuda, predrasuda, mržnje, ugnjetavanja,  pa čak i sukoba većih razmjera. I danas se suočavamo s različitim oblicima predrasuda, osuda, mržnje, neprihvaćanja i netolerancije spram različitosti te najčešće spram slabijih i ranjivijih dijelova društva. Sustav najčešće nema kapaciteta niti infrastrukturu za pružanje adekvatne pomoći svim potrebitim skupinama. No, sve i da ima, potrebno je podizati svijest među ljudima o potrebama drugih, o važnosti angažmana, tolerancije i pomoći. Potrebno je podizati svijest o nužnosti aktivnog angažmana unutar zajednice i građanskog djelovanja na dobrobit te zajednice naročito na temamama navedenih društvenih problema te relativno novog, ali globalnog ekološkog problema, koji ne zaobilazi niti jednu zajednicu ma gdje god se nalazila i koliko god velika bila.

Udruga PEZ osnovana je imajući u vidu upravo te ciljeve – naš fokus su, sukladno tome, upravo povezane teme društvene inkluzije i volontiranja, građanskog aktivizma i važnosti tolerancije i nenasilja, te povrh svega ekologije kao teme koja objedinjava sve prethodno navedene. Naše ciljeve vezane za fokus našeg interesa  želimo dotaknuti kroz organizaciju edukacija, radionica i seminara usmjerenih na prenamjenu otpada, ekologiju, ljudska prava i slično.

Glavni cilj nam je doprinijeti ekološkoj osviještenosti kroz lokalne aktivnosti koje će uključivati najugroženije skupine građana, od starijih osoba, umirovljenika, beskućnika, osoba s posebnim potrebama, djece, ali i svih zainteresiranih građanki i građana Rijeke (kao i bilo kojeg drugog dijela Planete)

Poseban fokus stavit ćemo na to da kroz poticanje ekološke osviještenosti i eko aktivizma, nastojimo angažirati najugroženije skupine društva na participaciju, te im omogućiti da stječu nove vještine i kroz kreativna druženja, učenja i radionice izrade korisne predmete od otpada. Taj neposredni cilj nam je izuzetno važan zbog svog direktnog I vidljivog utjecaja na lokalnu zajednicu.

Ukoliko si na bilo koji način  prepoznala ili prepoznao sebe ili svoje interese u gornjem tekstu javi nam se. Svatko može prisustvovati na radionicama, edukacijama, ali i akcijama prikupljanja otpada. Svi su dobrodošli. Postanite dio tima i doprinesite i sami ovoj priči u razvoju.